Organic healthy vegetables and fruits

15 czerwca już po raz ósmy odbędzie się konferencja z cyklu „Młodzi o ekologii” organizowana przez Wydział Nauk Politycznych i Dziennikarstwa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu we współpracy z Wydziałem Biologii i Zespołem Parków Krajobrazowych Województwa Wielkopolskiego. 

Tradycją konferencji jest nadawanie jej tytułu  zaczerpniętego z polskiej dyskografii (utwór rozpoczyna konferencję  i wykonywany jest na żywo przez młodych wokalistów, w nowej aranżacji). Tytuł staje się jednocześnie przewodnią myślą, wokół której skupiona jest tematyka referatów, konkursów i wystaw.  W tym roku utwór wykonywany  nie będzie miał bezpośredniego przełożenia na tytuł konferencji, ale będzie bezsprzecznie nawiązywał do jej tematyki i stanowił silny początkujący akcent. Organizatorzy chcieliby, aby wykonały go dzieci współpracujące z Uniwersytetem w ramach realizowanej idei „Kolorowego Uniwersytetu”. W tym roku tytuł konferencji zaczerpnięty jest od niemieckiego filozofa Ludwiga Feuerbacha: „Człowiek jest tym, co je”, czy Anthelme Brillat-Savarina: „Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś”

Do udziału zapraszana jest młodzież szkół ponadgimnazjalnych, która wespół ze studentami toczy dialog, podczas którego refleksja humanistyczna uzupełniana jest szczegółową wiedzą z zakresu nauk przyrodniczych. Konferencja stanowi także końcowy etap realizowanego co roku projektu pt. „Dialog dwóch kultur: Science&Art”. Jego celem jest współpraca między uczelnią, a szkołami ponadgimnazjalnymi poprzez organizowane wykłady o charakterze społeczno–humanistycznym uzupełniane  skompilowanymi  tematycznie wykładami zawierającymi wiedzę przyrodniczą.

Dla pobudzenia ducha rywalizacji i stworzenia dodatkowej zachęty dla uczestników, organizatorzy przyjmują konkursową formułę konferencji. O zwycięstwie decyduje  publiczność konferencyjna.

Zwycięstwo można odnieść w kategorii:

  • najlepszy wygłoszony referat,
  • najciekawsza praca plastyczna przygotowana na wystawę pod hasłem „Jemy także oczyma”(organizatorzy liczą tu na wspaniałe przejawy wyobraźni i wrażliwości estetycznej z wykorzystaniem żywności jako materiału do tworzenia obiektów wchodzących w zakres sztuki użytkowej, sztuki kulinarnej, której ulotny charakter nie powinien przesądzać o jej ważności).

Uczestnicy otrzymują także jako rodzaj podziękowania za udział w konferencji małą doniczkową roślinę. Rośliny, przygotowane na tę okazję przez Ogród Botaniczny UAM, mają wcześniej do spełnienia funkcję dekoracyjną konferencji i dlatego też są przygotowywane  tematycznie. W tym roku będą to sadzonki drzew i krzewów owocowych.

Regulamin i harmonogram

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Podaj swoje imię