Bee on flower in garden

To, co ląduje na naszych talerzach, w dużej mierze zawdzięczamy pszczołom. Jest to co trzecia łyżka pokarmu! Dzięki ich pracy powstaje 90% owoców i 4 tysiące odmian warzyw. Wiele z takich produktów wzmacnia nasze zdrowie i podnosi odporność.

Maliny i wiśnie bogate w witaminy doskonale nadają się na przetwory, takie jak dżemy, konfitury, syropy czy nalewki. Szczególnie niskosłodzone przetwory stanowią doskonały dodatek do naszej diety. Maliny i wiśnie zawierają dużo witaminy A i C, a także związki zwane polifenolami, które są bardzo silnie działającymi przeciwutleniaczami. Są one potrzebne roślinom, aby chronić się przed owadami, grzybami i wirusami. Także na ludzki organizm działają w podobny sposób – przeciwzapalnie, wzmacniająco, a nawet przeciwnowotworowo, bo chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. W okresie, kiedy jedzenie świeżych owoców jest niemożliwe, warto sięgać po ich przetwory.

Do produktów, które warto włączyć do swojej diety w chłodniejsze dni należą także jeżówka purpurowa i pyłek pszczeli. Pierwsi działanie jeżówki zauważyli Indianie, którzy używali naparu z niej jako środka odkażającego i przeciwbólowego. Dziś wiemy, że jeżówka wzmacnia odporność nasilając wychwytywanie i pochłanianie przez komórki układu odpornościowego wirusów oraz bakterii. Pobudza także leukocyty do wydzielania substancji przeciwwirusowych, czyli reakcji obronnej organizmu na znajdujące się w nim patogeny.

Pyłek to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Pszczoły zbierają go z tysięcy roślin, mieszają z odrobiną miodu i nektaru i w postaci uformowanych kulek przenoszą do ula. W tej formie nazywamy go pyłkiem pszczelim i te kuleczki widzimy patrząc na pyłek zamknięty w słoiku. Jego właściwości odżywcze i terapeutyczne wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego. Jest dobrym źródłem aminokwasów, także tych, których swojemu organizmowi musimy dostarczać wraz z pokarmem, bo sam nie potrafi ich tworzyć. Zawiera ważne składniki mineralne: magnez, wapń, stront, cynk, mangan, żelazo, glin, miedź, bor, krzem, fosfor czasem też nikiel i chrom, oraz witaminy: A, E, C i witaminy z grupy B. Oprócz tego także cukry, tłuszcze, enzymy i olejki eteryczne. Posiada potwierdzone właściwości adaptogenne, antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a nawet przeciwnowotworowe.

One pomagają nam, my pomóżmy im!

Człowiek bardzo wiele zawdzięcza pszczołom. Jeśli chcesz im pomóc, posadź już teraz rośliny cebulkowe, które kwitną wczesną wiosną – cebulicę syberyjską, przebiśniegi czy krokusy. Są bogate w nektar i pyłek potrzebne do przeżycia pszczołom. Są kwiatami, które kwitną na tyle wcześnie, że czasami wychylają się spod warstwy śniegu. Ich kwitnienie to zapowiedź nadchodzącej wiosny i znak, że przyroda budzi się do życia. Budzą się także pszczoły, które wtedy potrzebują pożywienia.

Pszczoły, które przeciętnie oblatują około tysiąca roślin w ciągu doby, wiosną rozpoczynają pierwsze loty i muszą się porządnie odżywić, aby przeżyć i w kolejnych miesiącach dać początek nowym pokoleniom zapylaczy. To właśnie wczesną wiosną najtrudniej jest o pokarm, bo niewiele roślin kwitnie od razu po ustaniu przymrozków. Dlatego jeśli leży nam na sercu los zapylaczy, warto jesienią pomyśleć o posadzeniu wczesnowiosennych roślin cebulowych.

Program „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”, realizowany od 2011 r., inspiruje lokalne społeczności do podejmowania działań na rzecz poprawy warunków życia pszczół w Polsce poprzez tworzenie Miejsc Przyjaznych Pszczołom. Inicjatorem programu jest ZT „Kruszwica” S.A.

Kontakt do eksperta programu:

Kasia Dytrych, mail: kasia.dytrych@pomagamypszczolom.pl

Kontakt dla mediów:

Agata Kinasiewicz, mail: agata.kinasiewicz@profile.com.pl

Fot. Depositphotos

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Podaj swoje imię