Zdrowa żywność najwyższej jakości, smaczna i produkowana z szacunkiem dla środowiska naturalnego i ludzi. Coraz częściej szukamy jej na półkach sklepowych wierząc, że naprawdę jest ekologiczna i produkowana zgodnie ze standardami, pod kontrolą upoważnionej jednostki certyfikującej.

Choć istnieje wiele określeń, tylko produkty legitymujące się odpowiednim certyfikatem poświadczającym ich ekologiczność, mogą zostać oznaczone jako „żywność ekologiczna” (polski odpowiednik ang. „organic food”) czy „organiczna”. Gwarantuje to, że jej składniki uprawiane są według ściśle określonych zasad zrównoważonego rolnictwa, z dala od terenów przemysłowych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych oraz stosowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO). Zasady ekologicznej produkcji muszą być przestrzegane w równym stopniu na wszystkich etapach całego łańcucha przetwórczego.

Kupując produkty z unijnym logotypem w kształcie listka i – obowiązkowo – nazwą lub numerem jednostki certyfikującej na opakowaniu, możemy mieć pewność, że wybieramy żywność organiczną. Pamiętajmy też, że na etykiecie powinna znaleźć się również nazwa podmiotu przygotowującego produkt do obrotu (producenta rolnego, przetwórcy lub sprzedawcy) oraz informacja, czy pochodzi on z UE czy spoza niej.
W Polsce certyfikaty przyznaje 10 jednostek, m.in.: Polskie Centrum Badań i Certyfikacji (PCBC), AGRO BIO TEST, Biocert Małopolska, Cobico i Ekogwarancja PTRE. Wszystkie zostały oznaczone cyframi, co ułatwia ich identyfikację. Na etykietach produktów ekologicznych znajdziemy też nazwy jednostek pochodzących z innych krajów UE (np. skrót SE oznacza, że produkt został skontrolowany przez jednostkę certyfikującą w Szwecji) oraz spoza niej (np. znak rolnictwa ekologicznego USDA przyznawany przez Departament Rolnictwa USA).

Również nasze ulubione „używki” doczekały się swojego programu certyfikacji – UTZ, niezależnej organizacji non-profit zrzeszającej rolników oraz firmy zaangażowane w odpowiedzialną uprawę i dostawy kawy, herbaty oraz kakao na całym świecie. Termin UTZ w języku majów oznacza „dobry”, a więc: dobre praktyki rolne, racjonalne zarządzanie, bezpieczne i higieniczne warunki pracy, lepsze możliwości dla rodzin rolników i środowiska naturalnego.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Podaj swoje imię