We wtorek, 28 kwietnia w II LO w Raciborzu im. A Mickiewicza przy ul. S.Wyszyńskiego 3 odbył się III Powiatowy Konkurs Ekologiczny oraz Śniadanie ekologiczne. Śniadanie ekologiczne odbyło się w szkole po raz czwarty. Celem tego wydarzenia byo promowanie zdrowej żywności.
Tegoroczny poczęstunek dla gości- uczestników konkursu ekologicznego, uczniów i nauczycieli liceum przygotowała klasa I b pod czujnym okiem swojej wychowawczyni – Bogumiły Bąk i wsparciu anglistki Aleksandry Kędzierskiej.
Uczniowie przygotowywali kanapki z ponad 200 bułek i kilkudziesięciu bochenków chleba, produktów naszej mleczarni oraz pysznych domowych wyrobów, przygotowanych na zimowe zapasy przez rodziców uczniów klasy I B. Wielka gama wspaniałych artykułów spożywczych lokalnego przemysłu mleczarskiego, piekarniczego, cukierniczego ZPC Mieszko i nowalijek – stała się niemałym wyzwaniem dla grupy młodych „ kucharzy i kelnerów”.
Uczniowie już od samego rana przygotowywali posiłek, który został podany na długiej przerwie. Po niespełna trzech godzinach żmudnych przygotowań na parterze, w holu szkoły ustawiono długi stół, na którym pojawiło się kilkanaście rodzajów kolorowych kanapek, kosze pełne świeżego pieczywa, chleb ze smalcem, kiszone ogórki, sałata, pasty jajeczne, kompoty, dżemy i powidła domowej roboty, kefiry, białe sery, przepyszne twarożki ze szczypiorkiem oraz cukierki.
Młodzi zdolni z I B dołożyli wszelkich starań, aby wszystko pięknie wyglądało. Biały obrus prześlicznie komponował się z wiosennymi, kolorowymi kwiatami i wspaniałymi przysmakami. Zaproszeni goście – uczestnicy konkursu ekologicznego i ich opiekunowie po napisaniu testu zostali zaproszeni na ekologiczną ucztę, która również na nich wywarła miłe wrażenia.
Źródło: II LO w Raciborzu