Polacy wciąż mają wątpliwości odnośnie do tego, jak segregować pozostałości po produktach, których używają na co dzień. Dlatego uruchamiamy zakładkę, gdzie będziemy umieszczali artykuły, porady, wyjaśnienia, plakaty – wszystko po to, aby selektywna zbiórka nie sprawiała mieszkańcom problemów. 

Jak przygotować surowce wtórne i inne odpady przed ich wyrzuceniem?

1. Papier, gazety, kolorowe czasopisma: wyciągnij wszystkie zszywki, spirale czy inne elementy metalowe lub plastikowe.
2. Książki, kalendarze książkowe: oderwij okładkę powleczoną tworzywem sztucznym lub materiałem skóropodobnym.
3. Karton: spłaszcz, usuń elementy plastikowe lub metalowe.
4. Puszki aluminiowe: przepłucz, osusz, zgnieć.
5. Stalowe puszki: usuń resztki jedzenia, mniejsze elementy, np. wieczko włóż do większych, jeśli jest to możliwe ? zgnieć, nie ma potrzeby zdzierania etykiet papierowych.
6. Kartony po napojach i mleku (np. Tetrapak): odkręć i zgnieć, aby zmniejszyć jego objętość.
7. Szklane butelki i słoiki: zdejmij nakrętki, nie tłucz, nie zdzieraj papierowych etykiet.
8. Miękkie opakowania plastikowe: usuń resztki jedzenia i zgnieć w celu zmniejszenia objętości.
9. Butelki plastikowe PET po napojach i olejach spożywczych: zgnieć, po zgnieceniu zakręć.
10. Butelki plastikowe po kosmetykach, płynach do mycia i chemii gospodarczej: zużyj zawartość do końca przez rozcieńczenie wodą, osusz, jeśli jest to możliwe zgnieć, po zgnieceniu zakręć.
11. Odpady zielone (np. trawę) – oczyść, aby nie zawierały zanieczyszczeń (np. kamieni i tworzyw sztucznych).


 

 

DO POBRANIA:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Zostaw komentarz
Podaj swoje imię